Disseny | Màrqueting | Programació | Ciberseguretat | SEO | Newsletters | Accessibilitat | Tipografia | Negoci | Color | UX&UI

La WordCamp Barcelona va celebrar-se el 5 i 6 de maig de 2023.

Si vols rebre més informació de les properes WordCamp Barcelona, subscriu-te al butlletí

Què és una WordCamp

Segurament has assistit ja a alguna Meetup local de WordPress i has sentit parlar de les WordCamps, però encara no saps molt bé què són ni què es couen per allí 🙂

Avui t’explicaré què són, què fem i una mica de la seva història.

Què és una WordCamp?

És un esdeveniment centrat en WordPress, el gestor de contingut de programari lliure més utilitzat en el món.

Està organitzat per la comunitat local, per la qual cosa es busca que la majoria de ponents siguin de la comunitat local. Aquests ponents poden ser tant professionals com usuaris de WordPress i participen de manera gratuïta per a compartir els seus coneixements.

El format és tipus congrés on podem trobar com a característiques comunes:

  • Sessions educatives: xerrades, ponències i tallers durant els dies de l’esdeveniment. Aquestes sessions tenen una àmplia varietat de temes, des del disseny i la usabilitat fins al desenvolupament i la seguretat.
  • Comunitat: Les WordCamps són esdeveniments organitzats per la comunitat d’usuaris de WordPress, per la qual cosa són una excel·lent oportunitat per a conèixer a altres professionals i membres de la comunitat. Moltes WordCamps inclouen activitats socials i esdeveniments de networking.
  • Accessibilitat: Les WordCamps estan dissenyades per a ser accessibles per a tots, independentment del seu nivell d’experiència amb WordPress. Sovint hi ha sessions específiques per a principiants, així com sessions més avançades per a usuaris experimentats.
  • Preus accessibles: Encara que els preus poden variar segons la ubicació i la grandària de l’esdeveniment, en general, les WordCamps són esdeveniments econòmics i accessibles per a la majoria de les persones interessades en WordPress.
  • Sense fins de lucre: Com es va esmentar anteriorment, les WordCamps són esdeveniments sense fins de lucre, cosa que significa que tots els diners que es recapta s’utilitza per a cobrir els costos de l’esdeveniment i fer costat a la comunitat de WordPress.

Història de les WordCamp

La primera WordCamp va tenir lloc a San Francisco en 2006. Des de llavors, les comunitats de WordCamp han aparegut a tot el món. Avui dia hi ha més de 1.100 WordCamps en 375 ciutats, a les quals solen assistir tots, des d’usuaris que s’estan iniciant en l’ús de WordPress fins a professionals del desenvolupament web i la tecnologia.

Les WordCamps impliquen una combinació tant de xerrades i debats programats com a tallers informals. Sovint, les idees d’extensions i temes de WordPress sorgeixen allí. Són llocs genials per al desenvolupament i la millora del programari que alimenta més del 40% d’Internet.

A Espanya, la primera WordCamp es va fer a Barcelona en el 2008. I tenim fotos gràcies a Raúl Illana i Cavalleto. Després ja van venir les WordCamp Barcelona l’any 2015, 2016, 2018 i la que vam haver de cancel·lar en 2020.

Què trobaré en una WordCamp?

Les activitats poden ser molt variades, però existeixen uns elements en comú:

Dia de la comunitat (Contributor Day):
Se celebra normalment el dia anterior a les ponències. Durant aquest dia els assistents reben molta informació de valor. S’instal·len unes taules ordenades per temàtiques on els usuaris novells aprenen a fer els seus primers passos o millorar en qualsevol temàtica relacionada amb WordPress.

Dia de ponències:
És la jornada on se celebren les xerrades i tallers. A vegades es divideixen en diversos tracks pel que es poden donar diverses activitats simultànies en espais annexos.

Afterparty:
Una festa oberta a tots els assistents on poden prendre’s un refresc i divertir-se en un ambient distès mentre es fa networking.

Sopar de ponents, patrocinadors i organitzadors:
Es tracta d’un detall que es té amb el grup de persones i entitats que fan possible l’esdeveniment i en el cas dels ponents, és l’únic retorn directe que reben per la seva participació.


Raons d’assistir a una WordCamp

Si encara no tens clar si val la pena assistir a una WordCamp hem de dir-te que són unes experiències molt interessants:

  • Tant iniciar-te en el món WordPress com estar a l’última quant a les últimes novetats.
  • Una bona oportunitat per a fer networking en un excel·lent ambient.
  • Iniciar-te com a ponent, la qual cosa t’ajuda a situar-te com a expert en el teu camp.

Pròximament, et donarem més motius perquè vinguis a la WordCamp Barcelona.

En resum, les WordCamps són esdeveniments educatius i socials dissenyats per a la comunitat d’usuaris de WordPress, que ofereixen oportunitats d’aprenentatge, networking i suport mutu de manera accessible i econòmica.

Per cert, vindràs a la WordCamp Barcelona? Ja tens les entrades disponibles.